Laten we nu al vast beginnen met de voorbereidingen voor waterstof en niet dezelfde fout maken als met zon en wind, dat we de pas aan beginnen als het zo goed als te laat is! Dat zei Han Slootweg, directeur Assetmanagement bij Enexis op de dag van Nieuwe Energie in het provinciehuis in Zwolle.

Slootweg is er van overtuigd dat waterstof een belangrijke rol gaat krijgen in de energietransitie. Met name in huizen van de jaren zestig of van voor de oorlog. Die zijn dusdanig gebouwd dat verwarmen op elektrisch nooit goed gaat lukken, terwijl er al wel een gasleiding naar toe ligt. Laat daar waterstofgas of groen gas doorheen lopen. Nu nog niet van het gas af dus voor die huizen, maar straks over op groene gas.

Maar daarvoor moet je wel goed het onderscheid maken tussen aardgas, dus fossiele gas enerzijds en aan de andere kant groene en waterstofgas. Maar ja, tegen de tijd dat je dat uitgelegd hebt in de krant is het verhaal al te lang geworden, doet Slootweg tussen neus en lippen door zijn beklag richting de media.

Extra netwerk inzetten
Gelijk beginnen dus met waterstof, maar tegelijk ook in Den Haag de wetten laten aanpassen om grote problemen in de distributie van stroom tegen te gaan. We hebben een hoofdnet met een aantal vluchtstroken, een netwerk dat we in geval van nood gebruiken. Als we van die vluchtstroken spitsstroken maken, dus dat we ze gebruiken op momenten dat er veel aanbod is. Maar daar moet de wet voor aangepast worden.

Een oplossing om de files in het net tegen te gaan is ook dat de grote zonneparken op heel zonnige dagen wat minder produceren. Opslaan ter plekke is voor die zonneparken geen optie omdat je daar nogal grote batterijen nodig hebt. Maar voor reguliere huishoudens komt die eigen opslag er snel aan. In Duitsland kennen ze de salderingsregeling niet en daar is een accu al heel aantrekkelijk. Dat gaat hier ook komen nu de saldering langzaam afgebouwd wordt. Dan sla je de stroom zelf op voor uren dat je die nodig hebt, in plaats van dat jet de stroom tegen een slecht tarief verkoopt aan de energiemaatschappij.

Nog even terug naar die waterstof, dat kan ook een rol spelen bij de seizoensopslag, dat je in de zomer een buffer opbouwt voor de winter.

Bron: Opinie in Salland, 3-11-2019