HoSt heeft de Jan Terlouw Innovatieprijs 2012 van stichting kiEMT gewonnen. De jury ziet de biogasopwerker als een doorbraak voor toepassing van biogas op het reguliere net. De prijs van 10.000 euro en acht adviesdagen werd maandag 26 november uitgereikt door Jan Terlouw tijdens het kiEMT najaarscongres in het duurzame congrescentrum De Veerkracht in Klarenbeek. De publieksprijs van 1.000 euro ging naar Oryon Watermill met een innovatieve watermolen voor lokale energieopwekking in rivieren.

Hoofdprijs: HoSt uit Enschede ontwikkelde een technische installatie waarmee op kleine schaal groen gas uit biogas kan worden geproduceerd door een innovatieve manier van hoogefficiënte scheiding (>99%). De jury prees onder meer de relatief eenvoudige opzet van de innovatie en de kleinschalige toepasbaarheid van de biogasopwerker. Directeur Herman Klein Teeselink van HoSt: “We hadden het niet verwacht. Alle genomineerde inzendingen waren goed en het lijkt me lastig om te bepalen hoe innovatief een product is. Maar we zijn er wel enorm blij mee natuurlijk.” HoSt gebruikt de prijs voor de verdere ontwikkeling van de innovatie. Voor het prachtige filmpje, klik hier.

Publieksprijs: Oryon Watermill ontwikkelde een watermolen speciaal voor het lokaal opwekken van energie uitrivieren. Oryon kreeg bijna de helft van de stemmen van het publiek tijdens het kiEMT-najaarscongres. In tegenstelling tot eerder ontwikkelde molens, haalt deze molen al energie uit een vrije stroming (run of river) vanaf één meter per seconde. De vakjury, bestaande uit Peter Molengraaf (directievoorzitter bij Alliander), Kees Eijkel (directeur KennisPark Twente), René Veenendaal (algemeen directeur BTG-BTL) en Jacob Brobbel (commercieel directeur Hollander Techniek), en onder voorzitterschap van schrijver en voormalig politicus Jan Terlouw, selecteerde in de afgelopen weken de vijf meest aansprekende innovaties aan de hand van verschillende criteria en voorwaarden. Zo moet het gaan om een letterlijk tastbare innovatie op het gebied van Energie- en Milieutechnologie die in de regio Oost-Nederland is bedacht en daar ook wordt geïmplementeerd. De economische waarde van de innovatie staat bij de verkiezing centraal. In 2013 wordt de prijs opnieuw uitgeschreven.

Congres over de rol Oost-Nederland rond EMT-innovaties
Het najaarscongres van kiEMT stond in het teken van ‘Oost-Nederland gaat voor de Top!’ Onder meer de gedeputeerden Annemieke Traag (Gelderland) en Theo Rietkerk (Overijssel), prof. Jan Rotmans (Erasmus Universiteit en Urgenda), de vertegenwoordiger van het MKB in de Topsector Energie Fokko Pentinga en nog enkele kopstukken uit het bedrijfsleven hadden pittige en boeiende discussies over onder meer: de kracht van de regio als het gaat om innovaties, slimme koppeling van het MKB met de Topsector Energie en de vraag met wie je slim samenwerkt vanuit zowel je eigen bedrijf, als vanuit je regio en vanuit Nederland als geheel.